Titel: Väderleksspådomar

Meddelare: P.E. Edholm

Socken/stad: Bjärtrå

Af äldre personer här, som af sina förfäder erhållit kunskapen att förutspå om väderleken.

1 Att när kullar eller berg börja utdunsta eller ryka, då är det icke långt efter regn.
2. När bergdimman småningom tynat af, och det klarnar upp i bergskullarna, då hafver man vackert väder att försäkra sig om.
3. Den besynnerliga ställning som molnen stundom på himlen företer, af somliga kallad arken. emedan liksom sidoplankor på ett skepp, gå ifrån ena stammen till den andra, äfvenså sträcka sig molnstrecken, nu bredare, nu smalare ifrån ena horisonten till den andra, de som gifver observationer derå, så länge den står, om morgnar eller aftnar, med ena stammen i norr och den andra i söder, betecknar det stadigt tort och uppehållsväder, men vrider sig arken någon morgon eller afton, med en a stammen mot öster och den andra i väster, särdeles om ena stammen då tjocknar och svartnar, då är man säker om nederbörd, och den utebliver icke länge.